15 Eki 2009

Ekonomik Projeler

Ekonomik Projeler




Bayburt ekonomisi; iklim ve coğrafi şartlara bağlı olarak tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ekonomik yaşam, tarihi gelişimi içinde temel özelliğini değiştirmemiştir. Ticaret ve sanayinin gelişmediği ilimizde tarım ve hayvancılık başlangıçtan beri ekonomiyi sürükleyici bir rol oynamıştır. Bu görünüme rağmen tarım sektöründe bile aile ekonomisinin sınırları sadece bir kaç ürün ile aşılabilmiştir. Hayvancılığın gelişim potansiyeli bitkisel üretimden daha fazladır. Hububat ürünleri yanında da Şeker Pancarı önemli bir ürün durumundadır. Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olan İlimizde yatırımlara son altı yılda hız kazandırılmıştır. Bunlardan birisi olan İl Tarım Sitesi tamamlanarak 1998 yılında kendi binasında hizmet vermeye başlamıştı



SULAMA PROJELERİ:


Çoruh Nehrinin tarım alanlarında değerledirilmesini sağlamak ve sulu tarıma geçmek için başlatılan Aydıntepe-Çayıryolu Masat Sulaması ı. Merhale projesi 1998 yılında tamamlanmıştır. Bu proje ile 104 bin dekar alan sulanabilir hale getirilmiştir.


1996 yılında Demirözü Barajı inşaatına başlanılmıştır. Bu baraj bittiğinde 140 bin dekar alan sulanabilir hale gelecektir. Bu barajı Çamur ve Kırklartepe Barajı takviye edecektir. Her iki baraj 40 bin dekarlık ilave alanın sulanabilmesini sağlayacaktır.


Sulama amaçlı diğer yatırımlar ise göletlerdir. İlimizde halen yedi gölet bulunmaktadır. Her yıl Özel İdare ve Köy Hizmetleri imkanları ile yaklaşık 100 hektarlık yerüstü sulaması devreye sokulmaktadır. Bu çalışmalar tamamlandığında, Bayburt kişi başına en çok sulanabilir tarım alanına sahip il olacaktır.


Çoruh nehrinin enerji alanında değerledirilesilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Bunlardan ilki Artvin yakınlarındaki Deriner Barajıdır. Erzurum-İspir sınırındaki Laleli köyünde inşa edilecek olan Laleli Barajında ise 7.5 milyon Kw saatlik enerji üretimi öngörülmektedir. Bu barajın Türk ekonomisine katkısının yanısıra Bayburt ekonomisine ve iklimine de önemli katkısı olacak, Bayburt büyük bir enerji üretimi ve kullanım potansiyeline kavuşacaktır.


Ekonomik hayat, tarihi gelişim içinde temel özelliğini değiştirmemiştir. Ticaret ve sanayiin gelişmediği ilde tarım ve hayvancılık başlangıçtan beri ekonomiyi sürükleyici bir rol oynamıştır. Tarım ürünü olarak ilde hububat çeşitleri, yem bitkileri, şeker pancarı ve az da olsa meyve sebze üretimi yapılmakta, genelde ilin sebze ihtiyacı diğer illerden karşılanmaktadır. Arazinin büyük bir kısmı kıraç olup Çoruh vadisinde; Aydıntepe ve Sünür ovalarında sulu tarım yapılmaktadır


SANAYİ HİZMETLERİ:

İlimizde sanayi bu güne kadar gelişememiştir. Sadece Baykes tuğla fabrikası inşaat sektörüne cevap vermektedir.

Yem Sanayi Fabrikasında ise; Valiliğimiz, zarar eden fabrikanın kapasitesini 8 ton/saatte 15 ton/saate çıkarmış böylece bir taraftan yüzde 5 kar marjıyla hayvancılığa destek verilmiş, bir taraftan da fabrika kara geçerilmiştir.



KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ:

İlimiz küçük sanayi esnafının birarada toplanacağı, ticari hayatın durgunluğunu, işsizlik ve iklim şartları nedeniyle ilimizden göç eden nüfusun yerinde tutulmasının sağlanması amacıyla 180 işyerlik küçük sanayi sitesinin inşaatı 2000 yılı içerisinde bitirilecektir.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ:

Valiliğimiz ilimizde sanayi yatırımlarını teşvik edecek organize sanayi bölgesi kurulması çalışmalarını başlatmış, ilimize 6 km uzaklıkta Kayışkıran mevki Yolaltı Köyü hududları içerisinde 3000 dekarlık bir alanın yer tesbiti yapılmış, organize sanayi bölgesi için 218 hektarlık alanın kamulaştırılması yapılmıştır. Organize sanayi bölgesi yapılıp, hizmete açıldığında, İlimiz ekonomisine büyük katkı sağlayacak, sadece tarıma bağlı sanayi, endüstri ile desteklenerek yeni istihdam alanları oluşturulacaktır.



Organize Sanayi Bölgesinde yatırım yapan müteşebbisler 4325 Sayılı Yasanın öngördüğü bedava arsa tahsisi 5 yıl süri ile vergi muhafiyeti, enerji bedelinin yüzde 58’ini ödemek gibi cazip imkanlardan faydalanabilecek ve Bayburtlu hemşehrilerimiz de yeni iş imkanlarına kavuşmuş olacaktır.


SERACILIK:

İlimizde, Yaz mevsimi kısa sürmektedir. Sadece bir kez ve çok sınırlı çeşitlilikte ürün alınabilmektedir. Ürün çeşidini artırmak, halkımıza yeni iş ve kazanç imkanları sağlamak için 1999 yılında seracılık çalışmalarına başlanılmıştır. Bu çerçevede merkez ilçede iki adet, 12 köyde 18 adet olmak üzere 20 çiftçimize sera kurulmuş ve teslim edilmiştir.

Bu seralara ilave olarak merkezde İl Özel İdaresince üç adet sera yaptırılmış, birisi Tarım İl Müdürlüğüne, ikiside Fidanlık Müdürlüğüne tahsis edilerek deneme ve üretim çalışmalarına başlanılmıştır. Bu çalımanın en önemli faydası yeni tarım tekniklerinin çiftçilerimize öğretilmesi olacaktır.



MANTAR ÜRETİMİ:

İlimizde yöre çiftçilerine destek olmak amacıyla mantar üretimi başlatılmıştır. Alternatif ürün olarak görülen mantarı kapalı mekanlarda ranza usülü metodlarda üretime başlanılmış, yılda dört dönem mantar üretilmesi hedeflenmiştir. Çiftçilerimize gereken her türlü destek verilecektir.



Finansmanı İl Özel İdaresince sağlanan mantar üretiminde her dönem 706 kg. ürün elde edilecektir. Bu sistemde, üçer aylık dönüşümlerle çiftçilere yılda 5 milyarlık bir kazanç sağlanacaktır.



Bu alanda elde edilecek başarı ile suni mağaralar kurulacak, Aslan Dağında oluşturulması düşünülen suni mağara ile mantar üretimi daha cazip hale getirilecektir.


ARICILIĞI GELİŞTİRME PROJESİ:

İlimiz çiçek ve bitki florası yönünden oldukça zengindir. Arıcılığa sor derece müsaittir. Bayburt Balı ülkemizin en kaliteli balları arasındadır. İlimizde halen 24110 adet faal kovanla arıcılık yapılmaktadır. Oysa mevcut potansiyel 143113 adet faal arı kovanını barındıracak durumdadır. Bu potansiyelin değerlendirilmesi, geliştirilmesi için Tarım İl Müdürlüğüne bağlı olarak 6 Mayıs 1998 tarihinde Arıcılık Üretme İstasyonu Müdürlüğü kurulmuştur.


Hayvancılık ve Tarım 1993 yılında 36 bin ton şeker pancarı kapasitesi ile sadece 19 bin ton üretilebilen şeker pancarı üretiminin ilimiz ekonomisindeki yerinin artırılması için Valiliğimiz, şeker pancarı üretimi kapasitesinin 1999 yılında 120 bin tona ulaştırmıştır. Barajlar (demirözü, Kırklartepe, Çamur, Laleli devreye girdiğinde üretim kapasitesi 300 bin tonun üzerine çıkacaktır.

Sulama, mera ve çayır ıslah projeleri devam etmektedir. Sulama ıslah ve geliştirme projeleri ile dönüm başına ürün miktarı ve çeşidi artırılacak, kaba yem bitkileri korunga, yonca, fig gibi ürünlerin üretiminin artması sağlanarak, hayvancılığa önemli bir destek verilmiş olacaktır.



Bu projeler tamamlandığında hayvancılık gelişecek, et ve süt üretimi, mevcut üretimin on kat üzerine çıkacaktır. Bu da hem ilimiz hem ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacaktır.

Hiç yorum yok: