15 Eki 2009

Doğal Güzellikler

MESİRE YERLERİ VE PARKLAR




İlimiz Çoruh vadisi alt ve üst bölümleri halkımızın yaz günlerinde ailece dinlenebileceği çok uygun mesire yerlerine sahiptir. Ayrıca Şehit Osman tepesi, Aslan dağı, Sırakayalar şellaleri , sehir parkı ,vilayet ormanı mesire yeri olarak kullanılmaktadır.



ŞEHİT NUSRET BAHÇESİ : Şehir merkezinde cumhuriyet Caddesi ve Çoruh nehri kenarında ortasında havuzu bulunan yeteri kadar ağaç ve çiçeklerle donatılmış olan park her zaman halka açık olup, boş zamanlarınızı değerlendirip dinlenme İmkanı mevcuttur.

GENÇ OSMAN PARKI

: Şehir merkezi, Çoruh nehri kenarında bulunan park halkımızın ve konuklarımızın daha iyi dinlenme imkanı için belediyece 1992 yılında hizmete açılmış*tır. Ayrıca Şeyhayran, Zahit, Esentepe, Uzungazi, Belkent, Tuzcuzade mahalleleri,Genç Osman, Şehit Nusret Parkları, Şehit Osman tepesi ve Lojmanlar mevkiinde ve çeşitli mevkilerde 25 adet çocuk parkı bulunmaktadır.

AYDINTEPE yERALTI şEHRİ

BAYBURT, AYDINTEPE YERALTI ŞEHRİ

Bayburt’un Aydıntepe ilçesinde yer alan kent , tüf içerisinde , yüzeyden 2-2,5 metre derinde başka yapı malzemesi kullanmadan ana kayaya oyulmuş galeriler , tonozlu odalar ve bu odaların açıldığı daha geniş mekanlardan oluşmaktadır . Yaklaşık bir metre genişliğinde ve 2 ile 2,5 metre yüksekliğinde tonoz örtülü galeriler yer yer her iki yana genişlemektedir .


(3 x 8 Metre ) Kareye yakın planlı odalar bu mekana açılmaktadır. Ayrıca gözetleme mekanlarının oluşturduğu havalandırma amaçlı konik biçimdeki deliklerin , galeri odalarını aydınlatmak için duvarlara delik açıldığı gözlenmektedir . Halen kazı çalışmaları devam edilen kent hakkında şu an ileri sürülen iki görüş

Mevcut olup , bunlardan biri ; bu kentin , bölgede daha önce sözü edilen Halde şehrine ait olduğu , Halde’nin “Khalde” olduğu eski ismi Hart (Aydıntepe) olan ilçenin isminin de “Halt” dan geldiği görüşü mevcuttur . Diğer görüşe göre ; Hart’ta bu yer altı kentinden başka Geç Roma Erken Bizans devirleri arasında yer alan bir mezarın ortaya çıkarılması , Hıristiyanlığın henüz yerleşmediği bir devirde bu bölgenin bir sığınak teşkil ettiği , Romalılar tarafından kovulan ilk Hıristiyanların bu bölgeye geldikleri ve sığındıkları , yer altı kentinde bu Erken Hıristiyanlık dönemine ait olabileceğidir .Çımağıl Mağarası

ÇIMAĞIL MAĞARASI

Bayburt Merkeze bağlı Çımağıl Köyü'nün 6 km uzağında olan Çımağıl Mağarası Bayburt Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün özverili çalışmalarıyla bir turizme merkezi haline getiriliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Bayburt Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Çarpatan şu bilgileri verdi:

"Çımağıl Mağaramız Bayburt Merkeze bağlı Çımağıl Köyü'nün 6 km uzağında bulunmaktadır.Bu mağaramızın turizm kazandırılması için Mimarı, Jeoloji ve Elektrik Tesisatı için projeler yapıldı ve bu projeleri tamamladı.Bu mağaramızın geçisişinde sarp kayalıklar ve dar yoldur.Bu yolunun genişletilmesi ve asfalt dökülerek daha rahat bir ulaşım için yol projesini Bayburt Özel İdaresi'ne verdik.İnşallah bu projede tamalanıp Gümüşhane İlinde bulunan Karaca Mağarası gibi turizm açısından bir cazibe merkezi ve bir turizm merkezi konumuna gelecektir.Bu projelerimiz 15 Milyar liraya malolmuştur."



Helva Köyü Buz Mağarası

Masat vadisinin güneyinde Helva köyünde yer almaktadır . İl merkezinden 33 km. mesafede hemen köyün yamacında yer alan mağaranın içinde buzdan oluşmuş sarkıt ve dikitleri bulunmaktadır . Köy halkı tarafından değişik zamanlarda soğuk hava deposu olarak kullanılmış olan mağara buz oluşumlarının değişik şekillerini yansıtmaktadır .


Hiç yorum yok: