15 Eki 2009

Bayburt Yemekleri

Bayburt Yemekleri



Yemekler kültürümüzün bir parçası olarak asırlardan beri devam eden geleneksel bir yapının günümüzdeki uygulamasıdır. Bayburt yöresel yemeklerinde görülen genel özellik, un ve una bağlı yemeklerle, etli yemeklerin sebze ve zeytinyağlı yemeklerden çeşit olarak daha fazla oluşur. Bu da yörenin coğrafi şartlarının kültürel yapı üzerindeki etkisidir.

KESME ÇORBASI

Kullanilan malzemeler : 200 gr. yesil mercimek , 1 adet yumurta , 2 yemek kasigi salça , 1 adet sogan (orta) , 100 gr. yag , 1 su bardagi un , yeterince su , tuz , dargin (istenirse)

Hazirlanisi : Un içerisine su , tuz , yumurta konularak bir hamur yorulur , biraz bekledikten sonra hamur açilir , makarna gibi ince ince kesilir . Diger taraftan mercimek iyice pisirilip dogranan sogan yagla pembelestirilir . Dargin , salça , su katilir üzerine mercimek ilave edilir kaynatilir , üzerine kesilen çorbalik hamurlar karistirilir . Birkaç tasim kaynatildiktan sonra servis yapilir .

Lor Dolması :

Kullanılan Malzemeler: 1 kg.taze lor(çökelek), 1 su bardağı bulgur, 2 adet yumurta, 1 su bardağı süt kaymağı, 4 kaşık tereyağı, dargın-1kg. Pancar yaprağı veya evelik, 1 deste taze soğan (kuru soğanda olabilir), tuz

Hazırlanışı : Yapraklar yumuşaması için kaynar suda bir taşım haşlanır. Taze lor içerisine yumurta süt kaymağı, haşlanmış bulgur, ince doğranmış taze soğan, yeteri kadar tuz ve dargın konularak yoğrulur. Daha sonra istenilen büyüklükte sıkılarak yaprağa sarılır. Başka bir kapta soğan pembeleşinceye kadar kızartılır, üzerine parça etler eklenerek pişirilir, sonra dolmalar eklenir kavurma ile pişiriliyorsa dolma ile birlikte kavurmalar konulur, 2 bardak su ilave edilerek birkaç taşım pişirilir.

TATLI ÇORBASI

Kullanilan malzemeler : kg. kurutulmus kusburnu veya ½ kg. kusburnu marmeladi , 100 gr. kuru üzüm , 1,5 kg. toz seker , ½ kg. yarma (gendime) , 100 gr. incir (istenirse) , 100 gr. kuru fasulye , 100 gr. kayisi , 100 gr. erik (istenirse) , 250 gr. findik , 1 su bardagi un ve tuz

Hazirlanisi : Kusburnu iyice pisirilerek ezilir önce süzgeçten sonra elekten geçirilerek süzülür . Baska bir kapta iyice pisirilen yarma ve önceden pisirilen fasulye süzülen suya katilir , un su ile karistirilarak bulamaç halinde üzerine ilave edilir bir tasim kaynatilir . Baska kapta diger malzemeler (kayisi , üzüm , erik , incir) pisirilerek sekerle birlikte karisima ilave edilir ve bir tasim kaynadiktan sonra , sogumaya birakilir . Iyice sogutulan tatli çorba üzerine findik serpilerek servis yapilir .

YALANCI DOLMA

Kullanilan malzemeler : ½ kg. lahana yapragi , 2 su bardagi bulgur , 250 gr. parça et veya kavurma , 2 yemek kasigi salça ,150 gr. tereyagi , 2 çorba kasigi un , 1 adet kuru sogan (büyük) , tuz ve kirmizi biber

Hazirlanisi : Önce bulgur , pilav gibi pisirilir , lahana yapraklari ise sicak su ile haslanir , pisirilmis bulgur içerisine 2 çorba kasigi un karistirilir dolma iç hazirlanarak yapraklara sarilir . Baska bir kapta sogan pembelesinceye kadar kizartilir üzerine parça etler eklenerek pisirilir , sonra dolmalar eklenir , kavurma ile pisiriliyorsa dolma ile birlikte kavurmalar konulur , 2 bardak su konularak birkaç tasim pisirilir.

TEL HELVASI

Kullanilan malzemeler : 250 gram tereyagi, 3 su bardagi un , 1 kg. toz seker , 1 adet limon

Hazirlanisi : 1 kg. sekere , 2 su bardagi su konulup kaynatilir . Üzerine bir miktar limon sikilir . Seker hafif kirmizi renge gelince bir kasik kadar bu sekerli sudan soguk su içine dökülür , kati hale (agda) gelirse helvanin agdasi olmus demektir . 250 gram yagla kavrulan un büyükçe bir tepsi içinde sogutulur , sogutulan agda beyaz bir renk alincaya kadar yogrulur sonra iki ucu birlestirilerek simit sekline getirilir tepsideki sogutulmus , kavrulmus un içersine konulur üzerine kavrulmus un dökülür ve 3 - 4 kisi tarafindan kenarlara dogru çekilerek halka büyütülür . Bu halka ikiye katlanarak tekrar ayni islem yapilir , katlar incelinceye kadar çekilir , tel tel olan katlar kopartilarak servis yapilir .

Ayran AŞı :

Yoğurt çırpılır ve su eklenerek ayran haline getirilir. daha sonra

denler haşlanır. Hazırlanan ayrana biraz un katılır. Ayran biraz haşlanan

denlerle karıştırılarak orta ateşte olmak üzere ocağa konulur. Bu karışıma hazırlanan ufak köfteler eklenir ve karışım kaynamaya çıkıncaya kadar yavaş yavaş karıştırılır. Karışım Kaynamaya çıktıktan sonra bir müddet daha kaynatılır.Daha sonra tereyağı aş otu ve diğer istenen baharatların karışımından olşan anık karışıma katılır bundan sonra ayran aşımız hazır hele gelir...

Su Böreği:

Kullanılan Malzemeler: 1 su bardağı süt veya yoğurt, 1 su bardağı su, 1 su bardağı Tereyağı, 3 adet yumurta, 250 gr. Kavrulmuş fındık, 3 su bardağı süt (şerbet için : 2 su bardağı Toz şeker, 1 çay kaşığı karbonat yeterince un)

Hazırlanışı : Yumurta, bir su bardağı süt veya yoğurt, su, karbonat ve tereyağı karıştırılır. Üzerine un ilave edilerek baklava hamurugibi hamur yapılır. Hamur 14-15 parçaya ayrılıp 15 dakika kadar dinlendirilir, ince olarak açılan yufkalar yağlanmış tepsiye teker teker dizilir. Her üç dört yufka arasına dövülmüş fındık serpilir. Bu şekilde bütün hamur bitinceye kadar yufkalar açılıp tepsiye serilir. Yufkaların açılması tamamlandıktan sonra istenilen şekilde kesilip üzerine biraz tereyağı dökülür ve orta sıcaklıkta fırında hamur pembe renk alıncaya kadar pişirilir. Kızarmış börek fırından çıktıktan sonra, pişirilmiş süt üzerine şeker ilave edilerek tadı ayarlandıktan sonra elde edilen süt şerbeti ılık olarak üzerine dökülür.

Sunum : Süt şerbeti döküldükten sonra börek bekletilmeden ılık olarak servis yapılır.

Çaşır :

Çiriş gibi dağlarda yetişen yabani bir bitkidir. Haşlanarak ve tuşa banılarak yenildiği gibi, yumurtaya batırılıp yağda da kızartılarak yiyilebilir.

Yumurta Pilavı :

Yumurta pilavının hamuru hazırlanırken içine yumurta katılır. hamur yoğurulduktan sonraerişte gibi kesilir, makarna gibi haşlanırve üzerine treyağı dökülerek yenilir.

Kadayıf Dolması

: Kadayıfın içerisine dövülmüş ceviz içi konularak dolma gibi sarılır.Sonra yumurtaya batırılarak yağda kızartılır. Kızartılan kadayıf dolması önceden hazırlanmış şerbete atılır daha sonra şerbetten çıkarılarak yiyilir.


EK$I LAHANA

Kullanılan Malzemeler: 250 gr parça et veya Kavurma, 1 kg Ekşi Lahana (Salamura) 1 Su bardağı bulgur, 2 Yemek kaşığı böbrek yağı, 1 Adet kuru soğan (orta), 1 Çay kaşığı kırmızı biber, 2 yemek kaşığı salça (Domates), 1 Tutam tuz.

Hazırlanışı: Su ile et yaklaşık 20 dakika haşlanır. Önce üzerine bulgur ilave edilerek bir taşım kaynaması sağlanır. Sonra küçük küçük doğranmış ekşi lahana eklenir. Bir başka kapta soğanlar pembeleşinceye kadar yağ, kırmızı biber, salça karıştırılarak pişirilir. Bu karışım ekşi lahananın içerisine konulur, kavurma ile pişiriliyorsa bu aşamada ilave edilir ve yaklaşık 45 dakika pişirilir. Bir müddet dinlendirildikten sonra servis yapılır.

Galacoş

Kullanılan Malzemeler: 250 gr.yeşil mercimek, 200gr.tereyağı- 1/2kg.kıyma, 1 adet soğan (irice), 2 kaşık salça, 250 gr. Gurut (kurutulmuş ayran süzmesi) veya yoğurt süzmesi.

Hazırlanışı : Mercimek, et, sağon, salça ve yağ biraz su konularak, mercimek suyu çekinceye kadar pişirilir. Diğer taraftan gurut (kurutulmuş ayran süzmesi) veya yoğurt süzmesi sulu bir kıvama gelinceye kadar sıcak suyla ezilerek kaynama noktasına kadar ısıtılır. Kaynamasına özen gösterilir, kaynama olursa çökelek haline gelir ve kullanılamaz. Hazırlanan bu eriyik önceden tabağa doğranan bayat ekmekler üzerine dökülür. Üzerine de bol yağlı mercimek ilave edilerek servise sunulur.

Hiç yorum yok: